Wat is HypnoBirthing®?

HypnoBirthing gaat over zelf hypnose, ontspannings- en ademhalingstechnieken die gebruikt kunnen worden voor pijnbestrijding tijdens een geboorte. Het is een zwangerschapscursus die veel praktische informatie geeft.

Zie voor meer informatie de pagina 'Over HypnoBirthing'.

En/of de pagina van onze vereniging 'HypnoBirthing Nederland'.

Voor wie is HypnoBirthing?

Voor zwangere vrouwen die zich goed voor willen bereiden op de geboorte. Ook als je al eerder bent bevallen en dat je is tegen gevallen kan HypnoBirthing een goede voorbereiding bieden. De cursus is geschikt en aan te raden voor iedereen die zwanger is.

Er komen veel met vrouwen die tegen de bevalling opzien, maar ook vrouwen die simpelweg op zoek zijn naar een kalme, makkelijker geboorte ervaring. Het is een ideale cursus als je angst voelt als je aan de bevalling denkt, want je leert van je angst af te komen. Vaak verwijzen verloskundigen in zulke gevallen specifiek door naar HypnoBirthing. Maar het is net zo goed een ideale voorbereiding als je niet bang bent voor de geboorte maar je gewoon graag goed wil voorbereiden en weten wat je te wachten staat. Of gewoon graag de touwtjes in handen hebt.

Als je in verwachting bent en je wil voorbereiden op de bevalling, is dit dus wat voor jou. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en wordt je niet snel overvallen door een gevoel van onmacht of het verliezen van controle. Als je in je kracht gezet wil worden, wil weten wat er gebeurt tijdens een geboorte thuis, in een geboortecentrum of een ziekenhuis, en dus goed voorbereid wil zijn, past deze cursus goed bij je. HypnoBirthing zorgt ervoor dat jullie de regie houden en zelf keuzes kunnen maken als het moment daar is. Je bent niet meer overgeleverd aan wat de mensen om je heen vinden en willen.

HypnoBirthing gaat NIET over het afslaan van medische pijnbestrijding. Het gaat over je lichaamseigen pijnbestrijding inzetten en je lichaam de ruimte geven haar werk te doen. Zo kan ze de baby er uit laten en zien we dat vrouwen veel minder vaak om medische pijnbestrijding vragen. Je eigen endorfinen zijn vele malen sterker dan ziekenhuis pijnstilling en als je weet hoe je ze in kan zetten, heb je meestal weinig, geen of draagbare pijn.

Het gaat WEL over jezelf voorbereiden en informatie vergaren. Zoek dus uit welke methoden van medische pijnbestrijding voor jou beschikbaar zijn. Zo weet je ook waar je uit kan kiezen, mocht je dat willen.

Het is GEEN zweverig verhaal met een vaag idee. Het is WEL concrete informatie en oefeningen, die je op jezelf kan afstemmen zodat het voor jou goed voelt. Dat je nog niet begrijpt hoe of waarom het werkt, betekent nog niet dat het zweverig is. Laat het je eerst uitleggen en beslis dan wat je ervan denkt.

Moet mijn partner/man/vriend mee?

Nee, niks moet natuurlijk. Maar het samenwerken en samen voorbereiden op de geboorte is een wezenlijk onderdeel van deze cursus. Een geboorte is teamwork tussen jou, je baby, de verloskundige en je geboortepartner. Een geboortepartner kan natuurlijk je geliefde zijn, maar ook je moeder, zus, broer, oma, vriendin, doula, vader, vriend etc. Indien mogelijk stellen we wel voor dat het je levenspartner is, omdat het de band met de baby al voor de geboorte helpt versterken.

Echter, als je geboortepartner niet alle lesmomenten aanwezig kan, of wil zijn, kan je een andere geboortepartner meenemen of er voor kiezen om thuis veel samen te oefenen.

Ook zonder geboortepartner kan je de cursus volgen. Het is wel minder ideaal. Indien je partner geen zin heeft, of maar 1 les mee wil komen, is het raadzaam de eerste les mee te gaan. Daarin wordt de methode uitgelegd en begrijp je hoe het werkt. In mijn ervaring komen zelfs partners die maar 1 keer mee wilden, daarna met plezier en uit zichzelf mee. Ik heb veel blij verraste zwangeren gezien! En mocht dat niet zo zijn, weet je partner in elk geval wat we aan het doen zijn en is samen oefenen al een stuk makkelijker.

Je kan ook altijd een HypnoBirthing verloskundige en/of doula zoeken die je geboorte begeleidt.

Kan het ook sneller?

10 uur is wel een minimum voor een eerste cursus. Daar is veel onderzoek naar gedaan. Het is nodig elkaar te leren kennen en vertrouwen om goed diep in ontspanning te kunnen gaan. We gaan steeds een stapje dieper. Er is veel informatie te vergaren en diep ontspannen doe je niet even snel. Ook nemen we graag de tijd die nodig is om jullie echt goed voor te bereiden. Je leert hoe je lichaam werkt, hoe die samenwerkt met het lijfje van je baby. Wat de opties zijn tijdens een bevalling, wat bepaalde termen betekenen, je leert ademhalingstechnieken, krijgt informatie over borstvoeding en natuurlijk doen we wat fijne ontspanningsoefeningen. Je doet ook zelf studie en de les elke week is ook een goede stok achter de deur die veel mensen waarderen, zodat ze het leren helemaal zelf te doen.

De cursus is decennia lang doorontwikkeld. De lessen zijn echt nodig voor een goede voorbereiding. Wel kan je een prive cursus doen, waarbij we bijvoorbeeld meerdere lesmomenten in een week plannen, of onderdelen die al bekend zijn overslaan, waardoor een kortere cursus mogelijk is.

Als je al eerder een HypnoBirthing cursus hebt gedaan, kan je een verkorte opfris cursus volgen. Vaak is dit 1 of 2 keer, naar gelang je wensen.

Wanneer kan ik het beste de cursus volgen?

Tussen de 20 en 32 weken zwanger is het beste moment om een cursus te starten. Als je hebt besloten er een te willen volgen, is het wel raadzaam je meteen in te schrijven, aangezien cursussen vaak snel vol raken.

Voor de 20 weken ben je vaak nog niet erg met de bevalling bezig en is de tijd tussen het eind van de cursus en de geboorte ook vrij lang. Voor sommige vrouwen is dat juist fijn, omdat ze genoeg tijd willen hebben om alle oefeningen in hun leven in te bouwen. Kom dan gerust eerder! Na 32 weken starten is niet ideaal, omdat een cursus vaak 5 weken duurt en je je dan misschien gehaast gaat voelen. Ben je toch al verder dan 32 weken en ontdek je nu pas dat je toch heel graag een cursus wil doen, probeer dan nog snel ergens aan te haken of een privé cursus op maat te volgen zodat je op tijd klaar bent.

Een eerste baby komt gemiddeld eigenlijk pas met 41 weken en 3 dagen dus dat geeft je nog wat meer tijd en ruimte.

Het is natuurlijk aan jou wanneer je wil starten. Ben jij iemand die zich liever onderdompelt en in een korte tijd helemaal verdiept in een onderwerp? Of heb je liever rustig de tijd en werkt tijdsdruk niet voor je? Beslis voor jezelf wat jouw ideale moment is om te starten. En houd natuurlijk de startdata van jouw favoriete docent in de gaten, dat is misschien nog wel belangrijker.

Is dit niet zweverig?

Dat ligt er natuurlijk aan wat jij zweverig noemt, maar het is een vrij praktische cursus. Dat meditatie goed werkt is inmiddels algemeen bekend en erg vaak wetenschappelijk aangetoond. Ook onderzoeken naar HypnoBirthing laten keer op keer zien dat het een effectieve methode is.

De cursus is 1/3 info over jouw lichaam en dat van je baby, 1/3 info over het bevallingssysteem in Nederland en 1/3 (bewezen effectieve) ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen. Ontspannen doet een mens het best comfortabel en met je ogen dicht. Het meest ‘zweverige’ aan de cursus is misschien dat je je voorstelt dat je op een fijne plek bent. Dat helpt namelijk ook met ontspannen. Dat is niet anders dan hoe je je zou voorstellen hoe het op vakantie zal gaan zijn, op het moment dat je die aan het boeken bent.

Verder gaat het, als je het heel natuurkundig bekijkt, over de hormonen oxytocine, endorfine en dopamine, die je een fijn gevoel geven, je eigen biologische pijnstillers zijn en nodig zijn om de geboorte goed te laten verlopen. Adrenaline en cortisol, stress hormonen die komen kijken als je bang en gespannen bent, stoppen de aanmaak van de goede hormonen en hinderen dus de geboorte, met pijn en complicaties als gevolg. Hoe je die goede hormonen stimuleert en zorgt dat de ongewenste hormonen niet of zo min mogelijk worden aangemaakt, leer je tijdens de cursus.

De cursussen lijken allemaal al vol?

HypnoBirthing is een populaire cursus geworden waar veel vraag naar is. Als er momenteel geen cursus beschikbaar voor je is, denk dan na over een prive cursus, kom later nog eens kijken of stuur me een mail met je wensen, dan kijk ik wat er mogelijk is.

Wat is hypnose?

Ken je het fenomeen dat je je concentreert en dan helemaal de tijd vergeet? Bijvoorbeeld terwijl je: in een vuur staart, creatief bezig bent met je handen, fietst in een mooie omgeving, een boek leest of bijvoorbeeld in een warm bad ligt? Dat is eigenlijk een hyper focus, super geconcentreerd. Het lijkt op meditatie en als je jezelf in zo'n relaxte en kalme staat brengt, is je onderbewustzijn aanspreekbaar en sta je meer open voor nieuwe suggesties.

Middels meditatie technieken leer je je gedachtes zelf te sturen en rustiger te worden. Dan is er ruimte voor nieuwe gedachten en overtuigingen, dat richten is het hypnose onderdeel. Hypnose is dus eigenlijk meditatie, met een gerichte focus. Want er is een therapeutisch gewenste uitkomst, een doel. In dit geval een zachte, rustige geboorte zoals jullie het willen.

Hoe is het om in hypnose te zijn?

Ga jij me hypnotiseren?

Laat ik voorop stellen dat niemand je kan hypnotiseren als je dat niet wil. Dat is onmogelijk. Verder gaat HypnoBirthing® over zelf-hypnose, eigenlijk een soort intense concentratie of wel diepe meditatie. Jij en je geboorte partner leren allebei te mediteren en hoe je jezelf onder hypnose kan brengen. Hier heb je je hele leven wat aan!

Wie is mijn docent?

Ik stel me natuurlijk graag even voor.

Heb ik dan wel door wat er gebeurt is en kan ik het me herinneren?

Ja, precies zo als dat bij elke andere geboorte is. Bij alle hypnose, dus ook deze HypnoBirthing, ben je je gewoon bewust van wat er om je heen gebeurt en kan je het onthouden als je dat wil. Je leert wel beter afleiding en storende geluiden of elementen te 'elimineren'. Je bent bij bewustzijn en in controle, zoals ook in het dagelijkse bewustzijn.

Ik vind het toch nog een beetje eng, is het veilig?

Ja, HypnoBirthing is heel veilig en je hoeft er niet bang voor te zijn. Als je vragen of twijfels hebt vind ik het alleen maar fijn als je me belt of mailt. Ik zal je dan antwoord geven, zodat je alle informatie hebt die je wil om een keuze te kunnen maken.

Misschien denk je aan de toneel hypnosevoorstellingen die je ook wel op tv ziet. Rasta Rostelli bijvoorbeeld. Dit is een heel andere soort hypnose en de mensen op het podium kiezen er zelf voor om in hypnose te gaan en mensen te entertainen, samen met de "hypnotiseur". Deze praktijken hebben helaas wel een zwaar vertekend beeld bij veel mensen gecreeerd over wat wel en niet kan met hypnose.

Dus met HypnoBirthing krijg ik een pijnloze geboorte?

Helaas kunnen we dat niet garanderen. Er zijn zo veel factoren die een geboorte en pijnbeleving beinvloeden en op sommigen daarvan hebben we geen invloed. Daarnaast is de mate waarin je oefent, zoals bij elke zwangerschapscursus, van groot belang voor het succes.

Maar om je een idee te geven, tussen de 65% en 70% van de HypnoBirthing moeders hebben aangegeven geen medische pijnbestrijding nodig te hebben gehad. En een groot deel van deze moeders heeft zelfs geen pijn ervaren, alleen heftige druk ervaren. Zo'n 20% tot 25% vroeg om milde pijnstilling zoals lachgas.
De overige %5 tot 15% hebben meestal bijzondere omstandigheden gehad, waar medisch ingrijpen noodzakelijk was. Toch geven ook deze moeders aan dat ze veel aan de HypnoBirthing technieken hebben gehad. (We vragen alle stellen naderhand een enquête in te vullen.)

Daarnaast, het doel van HypnoBirthing is niet om een pijnloze en/of 'perfecte' natuurlijkegeboorte te ervaren, maar om een kalme, makkelijkere en fijnere geboorte te hebben waarbij JIJ controle hebt.

Is het ook geschikt voor een (geplande) keizersnede?

Ja. Dan nog zijn de onstpanningsoefeningen en het aanmaken van je eigen endorfinen erg zinvol en fijn. Ook weet je meer over wat er gaat gebeuren en hoe je eventuele pijn goed kan opvangen. Ook gebeurt het alsnog regelmatig dat iemand een natuurlijke geboorte heeft, ondanks dat er een keizersnede gepland was.

Moet ik een groepscursus doen?

Nee, zeker niet. Je kan een privé cursus doen, voor jou en je geboortepartner, bij jullie thuis bijvoorbeeld. Op de tijd die jullie uitkomt.

Groepscursussen hebben als voordeel dat je leert van de (vragen van) andere stellen en vrienden kan maken en ervaringen kan uitwisselen. Ik houd de groepen klein, zodat er voldoende persoonlijke aandacht is. Maar als je het prettiger vindt om een prive cursus te doen is dat helemaal prima!

Samen bevallen?

Ja, met HypnoBirthing kan je je samen met je geboortepartner, dat is degene die graag aan je zijde wil hebben, voorbereiden op een relaxte geboorte. Samen wordt je echt een team, je partner kan veel bijdragen aan je ontspanning en natuurlijke pijnstilling.

Je geboortepartner hoeft niet per se elke les aanwezig te zijn. Maar als het kan is dat natuurlijk wel zo fijn!

Samen sta je sterk.

Wat zijn ervaringen van anderen met jouw cursus?

Die zie en lees je hier! <-klik

Een voorbeeld:

Lees meer

Gaat een cursus altijd door?

Nee, helaas kan het wel eens voorkomen dat er te weinig inschrijvingen zijn, bijvoorbeeld door een onpopulaire tijd. Dan kom ik niet uit de kosten en zal ik bijvoorbeeld cursussen samenvoegen. Dit is natuurlijk altijd in overleg. Als je geen cursus kan doen en wel al een (aan)betaling hebt gedaan, krijg je die natuurlijk van me terug!

Kan ik ook alleen het boek lezen?

Ja, maar oefenen, vragen stellen, de films bekijken en ervaringen hebben en delen zijn, naast de extra informatie die je tijdens de cursus krijgt, erg belangrijk. Als je heel gedisciplineerd bent en dus zelf goed oefent en verder geen vragen hebt is het misschien voor jou genoeg.

Kan ik korting krijgen?

Als je twee stellen meeneemt die ook een cursus komen doen, krijgen jullie ieder 10% korting. Jullie hoeven de cursus niet per se tegelijk te doen, al is dat natuurlijk wel gezellig. Jullie moeten je wel tegelijk inschrijven op de dan beschikbare cursussen en mij een mail sturen hierover. Dan kan ik jullie de korting toekennen. Wanneer je al betaald hebt kan dit helaas niet meer.

Wat is een Navelveter?

Hoe knoop ik een navelveter?

Ik heb een andere vraag die hier niet bij staat.

Mail of bel me dan alsjeblieft. Contact gegevens vind je hier.

Wat doe ik als ik een klacht heb?

Ten eerste ben ik altijd blij als je met je klacht naar me toe komt. Dan kan ik er namelijk iets aan doen, EN voorkomen dat iemand anders later een klacht krijgt.

Het is natuurlijk vervelend als je een klacht hebt en ik doe er alles aan om klachten te voorkomen. Toch kan het altijd gebeuren dat je ergens toch ontevreden over bent.

In dat geval meld je je klacht bij mij, dat mag gewoon per e-mail. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) Ik zal mijn uiterste best doen om een passende oplossing voor je klacht te vinden. Mocht dat niet lukken, dan stuur ik je klacht door naar de Vereniging HypnoBirthing Nederland. Zij nemen dan contact met je op, en doen op hun beurt hun best alles weer goed te maken.

Als zelfs zij er niet met je uit komen, wordt de klacht doorgegeven naar de Wereldwijde organisatie HypnoBirthing in Amerika.

Pijnlijke menstruatie = pijnlijke bevalling?

Als ik pijnlijke menstruaties ervaar, ben ik dan extra gevoelig en wordt mijn bevalling dan ook extra pijnlijk?

Gelukkig niet! Ten eerste kan je je op een bevalling goed voorbereiden en werken aan het aanmaken van endorfines, je lichaams eigen pijnstiller.

Wat quotes van vrouwen hierover:

"I had horrible cramps that left me unable to do do anything before I had my daughter, now I don't have them at all. Nothing - barely a twinge, and that's an enormous difference.
And labor felt nothing at all like cramps, it was just a completely different type of pain for me. I was expecting similar pains to cramps and was blown away by how unexpectedly different (and more manageable!) the contractions were."

"Of my forty cousins and those three Aunts, those of us who had the terrible awful, horrible periods actually seemed to have the EASIEST labors. To the point where my aunt finished a hand of Euchre sitting up cross legged in bed with no drugs when the baby started to crown, and I had a homebirth midwife leave my house an hour and a half before I had my second because I was OBVIOUSLY too comfortable to be in active labor. Doesn't mean that I didn't work hard to relax and let my body do it's job...but I firmly believe that knowing the physiology of what my body was doing was a fantastic help to my ability to relax and let my body do it's job of having a baby!"

"I've always had rather painful period cramps, to the point where some cycles I would just curl up in a ball and cry because it hurt so very much. I just figured I was weak. Well, my labor, induced with misoprostal, was a piece of cake. It was hard work staying focused, but afterwards I commented to my husband that contractions were WAY nicer than period cramping! Period cramps are constant and to me just feel... aweful. Like a clamp or a knife twisting. My labor contractions were totally different. They came in waves, and it was like a tightening, not a dagger. I honestly didn't think I was in "real" labor until right before I hit transition, because it didn't hurt badly enough.
I know every labor is different and there are no guarantees. But bad period pain does NOT mean a painful, horrible labor."

Nog meer goed nieuws: "And since my daughters birth my menustrual cramps haven't been as bad as they used to be."

Bron: http://www.mothering.com/forum/16938-birth-professionals/937736-do-painful-menstrual-cramps-painful-labor.html

Lees meer

Wat zijn jullie Algemene Voorwaarden?

Die vind je hier:

Lees meer

Hoe ga je met m'n gegevens om? (Privacy Verklaring)

Dat kan je op de volgende pagina precies uitzoeken:

Lees meer